Започна подписването на договорите за подмяна на отоплителни уреди в домакинствата, одобрени по втората покана

Сподели в социалните мрежи:

Във връзка с изпълнението на проект „Подобряване на качеството на атмосферния въздух в община Видин“, днес стартира подписването на договори с гражданите, които желаят да преминат от отопление на дърва и въглища към по-екологични източници (климатици и котли и камини на пелети) и са одобрени по втората обявена покана. За целта в помещение на партерния етаж на сградата на общинската администрация са обособени три работни места, където заявителите, според предварително изготвения график, идват, за да подпишат своя договор. За първите три часа от кампанията това направиха над 30 видински граждани.

Кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков се увери на място в създадена организация. Той подчерта, че проектът е сложен за изпълнение, особено с оглед на актуалните икономически процеси. „В настоящата тежка ситуация, поскъпването на цената на енергоизточниците кара някои хора да се замислят дали да изберат отопление на пелети или да преминат на ток. Но проектът вече върви. Надявам се, че догодина ще успеем да удовлетворим желанието на одобрените по първата, втората и дори по третата покана, която най-вероятно ще обявим в началото на пролетта, да получат нови отоплителни устройства. Става въпрос за общо над 3000 семейства“, каза д-р Ценков. 

Той посочи, че основната цел на проекта е хората да подменят отоплителните си уреди на дърва и въглища с по-екологични, което ще доведе до намаляване на замърсяването на въздуха. Приоритет не само на местно и национално, но и на европейско ниво е борбата с екологичните проблеми и промените в климата и това изисква и промяна в отношението на хората и на институциите към енергийните източници, отбеляза кметът. Повишава се интересът на видинските граждани и към изграждането на фотоволтаични системи, които биха им позволили да станат енергийно независими, каза д-р Ценков и изрази надежда, че в бъдеще ще се разширят възможностите за европейско финансиране и на такъв тип проекти. 

Ръководителят на проекта инж. Румен Лилов, началник на отдел „Устройство на територията“ в Община Видин, информира, че около 900 са одобрените заявители по втората покана. Съгласно направения график, в следващите десет дни се очаква те да дойдат, за да подпишат своите договори. Предварително общински служители са се свързали по телефона с всеки заявител и е уточнена датата и часа за подписването, за да се избегне струпването на хора. След 17 октомври гражданите ще могат да получат своя екземпляр от договора, подпечатан и с изходящ номер, от Центъра за административно обслужване. 

Напомняме, че подмяната на отоплителни уреди в одобрените по първата покана домакинства, която стартира преди няколко дни, се извършва първо в жилищните комплекси „Гео Милев“, „Вида“, „Крум Бъчваров“, „Васил Левски“, „Христо Ботев“, „Бонония“, както и в централната градска част на Видин. Дейностите се осъществяват по график, уточнен със собствениците на жилищата. Хората, които вече са си закупили дърва и въглища, имат възможност да отложат подмяната за догодина. От 2023 г. демонтирането на старите отоплителни устройства и монтажът на новите екологични уреди ще продължи и в останалите видински квартали, както и в населените места на Общината. 

Може да харесате още...