Безплатното саниране остава мираж? (репортаж)

РЕПОРТАЖ НА RMTV
Сподели в социалните мрежи:
Десетки въпроси около програмата за саниране остават без отговори след като до момента министерството на регионалното развитие е публикувало само указания без ясни индикации кога ще продължат процедурите от първия етап по проекта. 
Цветан Стойчков, зам. кмет на Враца
„Сдруженията, които са регистрирани са валидни. Тук това, което е описано, че за договорите, сключени между община, сдружение на собственици и банка,нашите сдружения са регистрирани в ББР, но не са сключени договорите, което означава, че няма какво да прекратяват. Валидни са тези договори, валидни са сдруженията и при интерес и потвърждение, могат да кандидатстват с тези сдружения“. 
 
Срокът за кандидатстване по първия етап от програмата, който е за 100% безвъзмездно финансиране обаче изтича в края на март догодина.
Петър Стефанов, професионален домоуправител 
„До момента имаме запитвания от над 20 етажни собствености, но нямаме никаква информация нито от Общината, нито от МРРБ, което отчитам като минус“.  
 
В същото време процедурите и документацията за кандидатстване са трудни и дълги.
Петър Стефанов, професионален домоуправител 
“ И в момента нещата много трудно биха се случили защото 90 % от сградите нямат никаква строителна документация да не говорим за технически паспорт, което е основно изискване. За да се сдобие една сграда с такъв паспорт е необходимо една папка с документи, които ние нямаме масово, необходимо е време, а и това нещо ще струва 10 лв на кв. на всяка сграда или иначе казано около 700 – 800 лева на всеки един апартамент, който имаме“. 
 
А срокът за изготвяне на такъв паспорт е до 6 месеца, което автоматично оставя кандидатите до втората фаза, която ще се дофинансира от собствениците с 20 %.
Петър Стефанов, професионален домоуправител 
„Има една много хубави инициатива на община Варна или Бургас не помня, която заплаща техническите паспорти на сградите…. Съветвам и община Враца да последва примера им, знаейки какъв е сградния фонд в града, да направи същото“. 
 
Надеждите  са срокът за кандидатстване по първия етап на програмата да бъде удължен.

Може да харесате още...