След година скандали: Ще получили ли площада в Берковица акт 16? (видео)

Сподели в социалните мрежи:

По сигнали на общинския съветник Милован Панталеев има образувани 3 досъдебни производства за некачествен ремонт.

Продължават скандалите около ремонта на площад „Йордан Радичков“ в Берковица. Днес държавна приемателна комисия направи последна инспекция преди да стане ясно дали в крайна сметка обновения площад ще получи акт 16. Ремонтът започва през март миналата година с държавно финансиране за малко над милион 300 хиляди лева.

Според властта и фирмата изпълнител проблем няма, но според някои общински съветници в Берковица ситуацията е скандална.

Милован Панталеев, общински съветник в Берковица.
„Съвсем тихомълком кметът на Берковица беше си уредил държавна приемателна комисия с председател на РДНСК – Монтана, забележете. Миналата година бяхме ги сезирали с мои колеги не веднъж, те излязоха със становище, че всичко с площада е наред. Не ми оставиха избор и потърсих среща с тогавашния министър г-н Караджов, който назначи две внезапни проверки от ДНСКА, бяха връчени две предписания на община Берковица, които общината отказа да изпълни. Kметът каза, че нищо няма да прави и си чака държавна приемателна комисия“.

Така месеци и един министър по-късно Държавната приемателна комисия пристигна в Берковица.

„Ще Ви помоля да останете отстрани, за да можем ние да си огледаме. Не позволявам да снимате заседание на комисията.
Репортер: Г-жо, ние сме на центъра на града ?
„Не, няма да ни снимате“.

Въпреки упорството на екипа ни, коментар така и не получихме. Нито пък разбрахме, какво точно оглеждат.

Репортер: Представителят на общината кой е? Вие ли? Може ли поне вие да ни кажете няколко думи.
ДНСКА: Не, той е част от комисията няма какво да Ви каже. Още не сме решили.

Милован Панталеев, общински съветник в Берковица.
„Нещо не ми харесва и на мен работата на тази комисия, снимат избирателно отдалече, не снимат големите проблеми на този бих казал най-зле изпълнен площад не в България, а в цяла Европа. Не снимаха издутия от ръжда фонтан, който все едно сте го надули с копресор“.

В същото време Панталеев се среща и със сегашния регионален министър Иван Шишков за да го запознае със случая, а кметът на Берковица завежда дело срещу ДНСКА – София за липсата на заповед за въпросната проверка.

Димитранка Каменова, кмет на община Берковица
„Делото приключи, има вече решение. Решението е, че трябва да се събере тази комисия и трябва да вземе решение ще даде или няма да даде акт 16. Този ден е днес. Комисията има 10 дневен срок в който трябва да вземе това решение. Моите очаквания са, че трябва да издаде акт 16, това са очакванията и на нашите съграждани“.

Репортер: Г-жо кмет, има плочки на площада, които се вадят с голи ръце?

Димитранка Каменова, кмет на община Берковица
“ Да, затова имаме фирма изпълнител. Има време, в което ще отговаря за повредите така, че не виждам проблем“. Трябва да знаете, че и ние сме хората, които ходим и вадим плочки за да се случва това. Каквото имах да казвам, го казах“.

В случай, че ДНСК откаже да приеме площада, комисията ще издаде предписание, което фирмата ще трябва да коригира. Любопитното в случая е, как държавата и общината позволяват площада да се ползва от гражданите без акт 16, тъй като по закон на практика площад „Йордан Радичков“ е още в строеж.

Може да харесате още...