Премиера: Книга разказва за пристанищата на Видин (репортаж)

Сподели в социалните мрежи:

„Видин – пристанище на история”, това е заглавието на премиерната книга на Соня Мачорска, която проследява историята на Видинските пристанища за период от 20 века.

Соня Мачорска, автор на книгата
„Отне ми четири години. Години, през които на два пъти признавам си, мислех да се откажа. Нямаше наистина никаква информация. Първо прехвърлих всички документи, които са съхранени в Държавен архив – Видин. Те са предимно решения на общинските съвети. Представяте ли си, че дори директори на пристанищата ги няма всичките. Аз не успях да ги намеря“.

Въпреки трудностите обаче, благодарение на десетките хора, с които Мачорска се среща все пак тя събира достатъчно факти и днес книгата е готова за масовия читател.

Соня Мачорска, автор на книгата
„Сега много и се радвам, че я има. Не защото аз съм я направила, а защото я има за Видин. Това, което ми беше много интересно и почти не се знаеше е, че показанията на австрийския капитан на Радецки са снети във Видин“.

По време на събитието авторката изказа своите благодарности към хората, които са ѝ помогнали в търсенето на информация. В знак на благодарност книги получиха и Държавен архив Видин, Регионалният исторически музей, Регионална библиотека Михалаки Георгиев, както и краеведът Рачо Миланов.

Може да харесате още...